Ketam penghalus lebih pendek daripada ketam double. Pisau ketam dengan sudut iris 48°-50°, lebih tegak daripada ketam biasa. Ketam ini digunakan untuk penghalusan dan juga untuk kayu keras atau bermata kayu agar kayu tidak pecah dan tidak meninggalkan bekas serutan. Bahan pisau ketam ini harus baja yang prima, dengan lidah-lidah yang kedap (rapat). Juga penting, adalah bahwa mulut rumah-rumah ketam sempit dan dasar rumah ketam rata. Agar mulut rumah-rumah ketam tetap sempit dalam pemakaian, maka dapat disetel untuk mengatur bukaan mulut rumah-rumah ketam.
Ketam Penghalus dari Besi
Keuntungan istimewa ketam penghalus dari besi adalah pengatur halus pisau ketam. Sekrup tangan untuk pengaturan pisau ketam dan tuas samping memberikan ketepatan dan kemudahan pengaturan pisau ketam. Hal ini memungkinkan pengaturan ketebalan tatal saat mengetam.
Ketam Sponing
Pada ketam sponing, pisau ketam dipakai selebar dasar rumah-rumah ketam. Ketam sponing digunakan untuk pekerjaan lanjut sponing pada benda kerja lurus. Pada pengasahan, ketajaman sudut mata ketam harus diperhatikan, sehingga sudut sponing dapat menjadi bersih. Ketam sponing bekerja dengan sudut potong 45° dan menurut aturannya, dilengkapi dengan lidah-lidah. Juga bukaan mulut dasar ketam dapat diatur.
Ketam Buntu
Mata ketam pada ketam buntu diatur pada ujung muka kepala dasar rumah ketam. Sponing buntu dan sudut sponing pada kerangka dapat diketam dengan bebas. Ketam buntu yang disebut juga ketam sponing sudut, mempunyai bukaan mulut rumah-rumah dari logam yang dapat diatur.